Kérdezze szakértőnket! [email protected]

GYIK - avagy szakértőnk válaszol a Vásárlók által gyakran feltett kérdésekre...

IV. kerület Újpest
Cím: 1045 Budapest, Fóti út 56/a.
Mobil: +36 20 400 50 53
E-mail: [email protected]
XI. kerület Újbuda
Cím: 1116 Budapest, Fehérvári út 120.
Mobil: + 36 30 313 68 52
E-mail: [email protected]
XIII. kerület Angyalföld
Cím: 1132 Budapest, Váci út 64.
Mobil: +36 20 400 5006
E-mail: [email protected]
XV. kerület Rákospalota
Cím: 1152 Budapest, Rákos út 17.
Mobil: +36 20 400 50 17
E-mail: [email protected]
XVI. kerület Zugló
Cím: 1152 Budapest, Rákos út 17.
Mobil: +36 20 400 50 48
E-mail:[email protected]
XVIII. kerület Pestszentlőrinc
Cím: 1182 Budapest, Üllői út 661. (Lőrinc Center)
Mobil: +36 20 400 50 71
E-mail: [email protected]
Érd
Cím: 2030 Érd, Iparos út 36.
Mobil: +36 20 400 50 67
E-mail: [email protected]
Gödöllő
Cím: 2100 Gödöllő, Bajcsy Zs. u. 34/a
Mobil: +36 20 400 5070
E-mail:[email protected]
Gyál
Cím: 2360 Gyál, Vasút u. 31./a
Mobil: +36 20 279 85 07
E-mail:[email protected]
Szigetszentmiklós
Cím: 2310 Szigetszentmiklós, Csepeli út 26.
Mobil: +36 20 400 50 73
E-mail: [email protected]
Van - e hangszigetelő funkciója a műanyag ablakoknak?

Az emberiség fejlődésével a  modernizáció is fejlődik. Bővülnek a közlekedési eszközök is, ami főleg zsúfolt, nagyobb városainkban egész napos zajt jelent. Ilyen környezetben élni hosszútávon nem a legegészségesebb dolog, ugyanis a tartósan magas zaj, hangzavar akár haláskárosodást is okozhat. Ez nem meglepő, ugyanis az évek múlásával környezetünk zaj terhelése egyre csak növekszik. Egyre fontosabbnak tartjuk a zaj elleni védelmet, ugyanis, ha  tudjuk kialudni magunkat, az a  szellemi teljesítményünkre is hatással lehet.

A XXI. század üvegszerkezetei már jóval több tulajdonsággal rendelkeznek, mint azok „elődei”. Nem csak a hő és nap ellen nyújtanak védelmet, hanem  hanggátló funkcióval is rendelkeznek.

Figyelem!

Ha hangszigetelés céljával cserél le egy nyílászárót, javasoljuk hogy minimum 5 dB javulást vegyen figyelembe.

Kínálatunkban megtalálható a  Kömmerling Futur 70 – alap nyílászáró rendszer, mely rengeteg extrával rendelkezik. Normál eseteben az üvegezése 2 rétegű.

Ezen üveg szerkezete 4 – 16 – 4 mm, és 32 dB hangszigetelő képességgel rendelkezik.

Ha még ennél is magasabb hangszigetelést szeretnénk elérni, egyetlen mód javasolt: növeljük meg az üvegközti légrést vagy az üveglapok vastagságát.

Akár 3 – 4 dB növekedést érünk el, ha az üveg rétegrendjét 6 – 14 – 4 mm vastagságra módosítjuk.

Létezik az úgynevezett Sound Control (SC) fólia, mely hanggátló és rezgéscsippalító tulajdonsággal rendelkezik. Ezt speciális esetekben (autópálya, gyári üzem, reptér) javasolt alkalmazni. A két 3 – 3 mm – s  üveg közé kerül az említett fólia, így az üveg rétegrendje megváltozik. (pl.: 3.3 – 12 – 4)

Az említett hanggátló üvegek biztonsági üveg minőséggel is rendelkeznek

 

Használható az acél ajtó kintre is?

Az acél ajtókat két nagy csoportra oszthatjuk:

Az első csoportba olyan ajtókat sorolunk, melyek belső lépcsőházi használatra alkalmas biztonsági ajtók. Pl.: Hi – sec, Jola – sec, Max – sec típusú ajtóink. Ezen ajtók kifejezetten zárt lépcsőházban használhatók. Ha kültérben használnánk, szembe találnánk magunkat olyan hibával, mint az ajtó színének fakulása, rozsdásodás, nem megfelelő a hőszigetelése

A második csoportba sorolt ajtók olyan acél biztonsági ajtók, melyek kültéri használatra is alkalmasak. Ezen ajtók olyan szerkezeti kialakítással rendelkeznek, melynek hála, könnyen viselik a fagyokat vagy akár a tűző napsütést. A napsütés káros hatása ellen egy különleges pvc bevonattal láttuk el az említett ajtók lapját. Szintén ennek a bevonatnak köszönhető az is, hogy az ajtó nagy hőmérséklet különbségeket is elviseli.

 

 

Melyiket válasszam: Kömmerling vagy Salamander?

Nehéz döntés, ugyanis mindkét márka – ablak profil esetében is – elismert és nagy múltú. A profilok gyártása Németországban zajlik, nagyon precíz német mérnökök figyelmes ellenőrzése alatt. Ezért nem lehet az emített két profil minőségében eltérés. Az viszont nem mindegy, hogy a műanyag profilból milyen minőségű ablak készül.

Az általunk forgalmazott Kömmerling és Salamander ablakok minőségben megegyeznek. Magyar gyárban állítják elő ugyan, de német előírásokat követve.

 

Uf érték az ablaknál - mi B36jelent?

Több értéket is figyelembe kell vennünk egy nyílászáró hőszigetelő képességénél. Az ablaktok és a szárny szerkezetének hőátbocsátási tényezőjét az Uf érték határozza meg. Az a jó nekünk, ha az említett érték minél kisebb, ugyanis így kevesebb energiát kell felhasználnunk hűtésre vagy fűtésre. Vásárlás esetén ne csak a légkamrák számára figyeljünk, hanem az Uf értékre is.

Tényezők, melyek az Uf értéket befolyásolják:

 • A légkamrák száma
 • A körbe futó gumitömítés minősége
 • A profil merevítése
 • A profil vastagsága
 • A profil geometriája

 

 

Ug érték az ablaknál - mit jelent?

Ez az érték meghatározza az ablak üvegének hőátbocsátási tényezőjét Az Ug érték füg: az üvegtáblák egymástól való távolságától, és a gáz típusától, mely az üvegtáblák közti rést tölti ki.

Ablakoknál – a hőátbocsátási tényezőt, megnagybb mértékben az üveg vastagsága határozza meg, mivel a nyílászárók megnagyobb felületét az üveg teszi ki.

Hőátbocsátási tényezők a leggyakrabban használt üvegtípusoknál:

 • Sima 4 mm üveg: 5,8 W/m2K
 • 2 rétegű Lowe 24mm üveg : 4-16-4 1.0 W/m2k
 • 3 rétegű Lowe 36 mm üveg4-12-4-12-4 0,7w/m2k
 • 3 rétegű Lowe 44mm üveg 4-16-4-16-4 0,5w/m2k (meleg peremes távtartóval)

Egy példa: Kömmerling MD 88 alap felszereltségben

 

Uw érték az ablaknál - mit jelent?

Egy ablak vagy beüvegezett ajtó Uw hőátadási együtthatóját – általában – 1,23m x 1,48 m szabványméretű ablakkal számoljuk.

Fontos!

Ha a méretek kicsik – romlik az U érték; míg nagyobb méretek esetén  az említett érték jobb. Mindez abban az esetben fordulhat elő, ha az üvegezés a tok anyagához képest nagyobb U értéket ér el. Jobb hőszigetelési értékek mutatkozhatnak nagyobb üvegfelületek esetén.
A normál üvegezés U értéke nem lehet magasabb az Uw = 1,3 W/m2K értékénél (EnEV 2009 előírás szerint). Passzív házaknál a legmegfelelőbb az Uw = 0,8 W/m2K vagy ennél jobb érték

 

 

Hogyan számoljuk ki az Uw értéket?

Használjuk az alábbi képletet:

 • üvegezés hőátadási együtthatója
 • tok hőátadási együtthatója
 • hőszigetelő üveg peremcsatlakozásának lineáris hőátadási együtthatója
 • üvegfelület
 • tokfelület
 • Ag + Af
 • tokprofil belső élének mérete (ill. az üvegtábla látható mérete)

 

Légbevezető - Aereco

A légbevezető termékcsalád méretezett levegőellátás biztosítására alkalmazható. Ez beépíthető az Aero Plus típusú nyílászáróba. Ez a légbevezető kellemesen hat a közérzetünkre, az egészsgünkre. Illatpárnával vannak ellátva.

Az említett légbeveztők néhány típusát javasoljuk gáztüzelésű berendezések méretezett égési levegő ellátására is.

 

Milyen előnyei vannak?
 • Karbantartása egyszerű
 • Nem ígényel segédenergiát
 • Megjelenése esztétikus
 • A lejobb levegő minőséget biztosítja
 •  Bármikor beszerelhető
 • Használatával megelőzhető a páralecsapódás és a penészedé
 • A légcserét folyamatosan ls automatikusa szabályozza

 

Az Argon gáz fogalma

Egy olyan nemes gázról beszélünk, mellyel már iskolás éveinkben találkozhattunk. Vegyjele Ar, rendszáma 18. Nehezebb a levegőnél, nincs színe és szaga. Egy olyan fontos kémiai tulajdonsággal rendelkezik, mint a csekély reakcióképesség. Ezen tulajdonságának következtében az argont egy ideális védőgáznak tartjuk. Alkalmazható pl. a fémkohászatban és az ívhegesztésben szokásos hőmérsékleti értékek esetében. A görög „argos” szóból ered a neve, melynek jelentése tétlen. Ez egyben alacsony reakciókészségre utal. Az argon eme tulajdonsága miatt használható a hőszigetelt üveg gyártásánál is.

 

A biztonsági üveg leírása

Több réteg üveg ragasztásával egy megfelelő üvegvastagságot érhetünk el. A rétegek közt bizonyos biztonsági fólia vagy ragsztó kerül. Az üvegszerkezetet szendvics panelként említjük. Az üveg használati funkciója határozza meg a rétegrendet.

Általában – lakossági felhasználás céllal, az alábbi rétegrend a leggyakoribb:

 • 3.3.1 biztonsági üveg
 • 4.4.1 biztonsági üveg
 • 4.4.2 biztonsági üveg

 

Milyen előnyekkel bír?

Ha szeretnénk ingatlanunkat megóvni, elég ha biztonsági üvegekkel rendelkezünk. Nincs szükség védőrácsra, vagy más mechanikai eszközre.  Ha mgéis törés fordulna elő, nem esik darabokra, csak pókhálós lesz.
Kedvező az üveg hang – és hőszigetelése

 

U érték az ablakoknál - mit jelent?

Háromféle U érték említhető meg ablakok esetében:

 • Uw (w = window) – ablak össz hőátadási együttható
 •  Ug (g = glazing) – üvegezés hőátadási együttható
 • Uf (f = frame) – tok hőátadási együttható

Az üvegezés és  tok befolyásolja az Uw hőátadási együtthatót, mely az agész ablakra vonatkozik. Az üegtáblák közt lévő kitöltő gáz típusa meghatározza az Ug értéket. Az üvegtáblák vastagsága, száma, egymástól való távolsága, és az üvegrétegek közti távtartó anyag szintén meghatározó az Ug értéket tekintve. Az Uf érték a tok + ablak kombinációjának számításával vagy mérésvel történik. A profil felülnézeti szélessége az Uw érték kiszámítására szolgál.

 

Az 5 vagy a 6 légkamrás ablak a jobb? Melyik a jobb?

Minél több a légkamrák száma, annál jobb a hőszigetelés is. Mindez azzal is jár, hogy a beépítési mélységet meg kell növelni. Nincs nagy különbség az emltett légkamrás ablakok közt, legfeljebb a profil 3 – 5 mm – rel vastagabb.

Párkányfogadó - mi ez?

Amint a neve is mutatja a párkány fogadása a célja. Segítségével a párkányt könnyebb a nyílászáró alá csúsztatni, a beépítésénél is nagyon hasznos. A nyílászáró alsó, vízszintes felén található. Megkönnyíti a szállítást is.

Mi a célja és működése a digitális kitekintőnek?

A hagyományos „halszemoptikás kukucskáló” újabb, korszerűbb változata. 2 db AA elem működteti. Nagyon gyors és egyszerű a telepítése, még az ajtót sem kell szétbontani ezért.

Megjelenésben nem tér el a hagyományos változattól, de funkció szempontjából szélesebb látókört engedélyez (160O). Egy videókamerát tartalmaz. Az ajtólap belső felén egy -3,2″ – os LCD kijelző található. Ahhoz, hogy az ajtó előtt álló személyeket láthassuk, egy bekapcsoló gombot kell megnyomnunk, ami 10 másodperc után automatikusan lekapcsol. Így még energiatakarékos is.

 

 

Mennyire jó a műanyag ablakok hőszigetelése?

Mondhatni annyira, hogy nagy hangsúlyt kell fektetnünk a szellőztetésre. Szinte hermetikusan zárja le a helységet. Tehát, nyílászárók tekintetében ezek az ablakok szigetelnek a legjobban.

Létezik más színű műanyag ablak is a fehéren kívül?

Igen. Van lehetőség faerezetű, illetve matt fóliás (renolit fóliás) műanyag ablak gyártására is. Ezek a fóliák egy külölneges eljárással, gyárilag kerülnek a műanyag profilra. Az említett – és a fehér műanyag ablak garanciáját illetően nincs eltérés; 8 – 10 év, amit a gyártója választja. Van egy másik színes profil, az „acrylcolor”. Ez is egy különleges gyári technológiával készül. Ezt viszont nem minden gyártó alkalmazza. Matt felületet jelent, és csak egy oldalon színezett.

Mit kell tudni a műanyag ablakok karbantartását illetően?

Akárcsak a fa ablakoknál, itt is szükséges a karbantartás. Azzal a különbséggel, hogy a műanyag ablakok gondozása jóval kevesebb munkát igényel, és költséghatékonyabb is, a fa ablakoknál. Figyelnünk kell arra, hogy a lehető legpuhább ronggyal, szivaccsal dolgozzunk. Ne használjunk szemcsés tiszítószert, mert felsértheti a felületet. A használt vegyszer ne legyen maró hatású. Vannak szaküzletekben olyan tisztítószerek, melyek hatékonyak és kíméletesek. Pl.: Cosmofen. A tömítőgumi kiszáradhat, rideggé válhat, de ha fél évente átkenjük glicerines ronggyal, mindez megelőzhető. Ezzel a szigetelő képessége is fentartható. Üveg tiszításra alkohol alapú szert használjunk. Fontos megemlítenünk a vasalat karbantartását, amit évente – legalább egyszer, olajozással tehetünk meg. Porosabb területeket fél évente kenjünk át az említett olajozással. Van egy erre a célra javasolt spray, a WD – 40. Ennek hiányában használhatunk műszerolajat is. Miután beolajoztuk a vasalatot több ponton, fontos, hogy a kilincseket 180 fokban megmozgassuk. Így tud bejutni az olajozó anyag a vasalat minden részéhez. Komolyabb problémák esetén (pl.: recseg a vasalat, vagy működés közben akadozik) javasoljuk, hogy szakkereskedőnél jelentse be a hibát.

Kérhetek ablakot egyedi méretben is? Mennyit kell várnom rá?

Igen, lehetséges az egyedi méret műanyag ablak esetén is. Fehér ablak esetén, jelenleg, 2 – 4 hét a határidő.

Van Önöknél légbevezető? Mit kell tudnom a működéséről?

Többféle légbevzető is talható nálunk, a mechanikustól egészen az automatáig. Tapasztalataink alapján az automata higro légbevezetők a leggyakoribbak az eladások terén. Segítségükkel megakadályozható a nagyfokú párásodás. Megóvnak minket a szénmonoxid mérgezéssel szemben, ami nyílt égésterű gázkészülékeknél fordulhat elő. Nemcsak a testi épségünket óvják, de hatósági átvétel esetén ez lőírás is.

Egyes anyagok – magasabb páratartalom hatására – megnyúlnak. Ez csak akkor változik, ha a levegő szárazabbá válik. A higro – páraszabályozású légbevezetők érzékelője ezt a fizikai jelenséget használja ki. A légbeveztőknek van egy V8 érzékelője, melynek 8 rétegű pántkötege a légbevezetőben lévő zsalut mozgatja. Ennek köszönhetően – a belső, relatív páratartalom függvényében – befolyásolja a szellőző levegő mennyiségét. A légbevezetők nem okoznak fölösleges hőveszteséget,  ugyanis automatikusan,  a helységben lévők igényeihez igazítják a szellőzési levegő mennyiségét.

 

Acél ajtót lehet használni kintre is?

Az acél ajtóknak két nagyon csoportját különböztetjük meg.

Az egyik csoport belső lépcsőházi használatra alkalmas acél biztonsági ajtó, mint pl a Hi-sec, Jola-sec, Max-sec típusú ajtóink. Ezek a típusú ajtók szerkezeti felépítésüknek köszönhetően

csak zárt lépcsőházban használhatóak. Kültéri használat során gyakran találkozhatunk azzal a hibával, hogy az ajtó színe kifakul, rozsdásodik, a hőszigetelése pedig nem megfelelő.

Acél ajtónk másik csoportja a kültérre is alkalmas acél biztonsági ajtók.

A kültérre is alkalmazható biztonsági acélajtók szerkezeti kialakításuknak köszönhetően mind a fagyot, mind a közvetlen napsugárzást könnyedén elviselik.

Az ajtó lapja egy specális pvc bevonat miatt ellen áll a napsugárzás káros hatásainak. A fokozott hőszigetelésnek köszönhetően nagy hőmérséklet különbségnek is képes ellen állni.

Van-e magyar szabvány, magyar méretrend? Ha igen, mit jelent?

Magyar szabvány gyakorlatilag már nincs, de a korábbi rendszer olyan mélyen ívódott be a köztudatba, hogy ma is követhető rendszerről van szó. Ez a rendszer az 1950-es években jött létre, és beltéri ajtóknál a 65,75,90 és 100 cm szélességi, míg magasságot tekintve a 210 cm falnyílás méretet tartalmazta, tartalmazza. Lényeges, hogy ebben a rendszerben mindenkor a falnyílás méret a mérvadó.

Mi az az egyedi méretre gyártás?

Ez egy olyan többlet szolgáltatás Vevőink érdekében, melynél az adott szabad falnyílás figyelembe vételével  gyártható le az ajtó, legfeljebb 110 cm szélességű  és 224 cm magasságú falnyílásokhoz, egyszárnyú kivitelben. Kétszárnyú termék esetén a falnyílás max. szélessége 180 cm is lehet.

Dekor és CPL. Gyakran hallom, mi a különbség?

Beltéri ajtó felület borításokról van szó, melyek reálisan adják vissza pl. a természetes faanyag megjelenést, de használati tulajdonságaik eltérnek. A dekorfelület egy megbízható, jó használati értékű beltéri ajtó borítását adja közepes igénybevételre, míg a CPL laminátum kimagasló kopás, karc és ütésálló borítást biztosít, mindkettő változatos szín és minta világgal. Mindkét felület borító anyag alaprétege nyomdai eljárással készül, de a dekor fólia felületét savra keményedő lakk, míg a CPL laminátum felületét kemény műgyanta borítja.

Hogyan teszik rá az ajtólap felületére a fóliát?Annyi eljárásról hallani.

Az ajtólapok felület borítása, vagy alkatrészeik készülhetnek hőprésekkel, folyamatos hengerprésekkel (kasírozás), membránpréseléssel, vákuumpréssel és kasírozással.  A hőprés és hengerprés berendezések alapvetően a nyomás és hőközlés egyidejű alkalmazásával dolgoznak sík felületek borításánál, míg a vákuum és membránprések jellemzően a felület megmunkált vagy alakos tárgyak, ajtóalkatrészek bevonásánál használtak. A kasírozás jellemzően mart, párhuzamos élű léc jellegű elemek bevonásánál használatos, itt alacsony nyomást és hőre lágyuló ragasztóanyagot alkalmaznak.

MDF, HDF… Mit jelentenek ezek?

Két olyan anyagról van szó, melyeket az ajtógyártásban is felhasználnak nagy mennyiségben. Az MDF közepes sűrűségű farost lemez angol eredetű betűszava, ez a mart felületű ajtók és tokalkatrészek alapanyaga, míg a HDF nagy sűrűségű farost lemez betűszava, amit főleg felület borító lemezek gyártására használnak.

A festett MDF ajtók valóban kimagasló minőséget jelentenek?

Igen, az ilyen termékek egyrészt az alkalmazott kiváló alapanyagok, másrészt a gondos megmunkálás révén, nem utolsó sorban az igényes felület kezelés alkalmazásával  előállítva, kimagasló minőségű, esztétikus, magas értékű beltéri ajtókat jelenítenek meg.

Fenyőajtóra vágyom, mit illik tudnom a szerkezetéről, esetleges felületkezelési lehetőségeiről?

Beltéri  fenyő ajtók alapanyaga lehet lucfenyő vagy borovi fenyő. Mindkét fafajból készülő ajtók jellemzően vésett csapos, telebetétes vagy üveghelyes kivitelben érhetők el. Míg a lucfenyő ajtók főleg melléklétesítmények, nyaralók, viszonylag olcsó ajtói, a borovi fenyőből készülő ajtók rusztikus, lakás belső terek kedvelt nyílászárói. Felületkezelésük történhet pác és lakkanyag alkalmazásával, lazúrozással, és az utóbbi időkben egyre népszerűbb környezetbarát – bió, kezelő anyagokkal, viaszokkal, viaszpácokkal. Érdemes figyelni arra a jelenségre, miszerint a lágyabb szerkezetű lucfenyő anyagú ajtóknál előfordulhat pácolás során nem egyenletes színeződés, ezért ezeknél a lazúrozás javasolt, vagy a viaszkezelés.

Párás, nedves környezetbe építek beltéri ajtót. Mire figyeljek?

Alapvetően arra kell ügyelni, hogy az ajtólap szerkezete és felület borítása legyen alkalmas az ilyen környezetben történő alkalmazásra. Laminált borító felület és forgácslap belső lapkitöltés megnyugtató eredményt adhat. Érdemes az ajtólapok alsó, nem lezárt élét viaszos anyaggal kezelni beépítés előtt, hogy a környezetből származó nedvességtartalom ne hatolhasson be az ajtólap keretanyagába.

Fontos nekem a hanggátlás, milyen ötleteitek vannak erre?

Gyakori, hogy egy beltéri ajtó esetében Vásárlóink komoly áthallás csillapítást kívánnak meg. Meg kell mondanunk, ez részben illúzió. Önmagában csak egy ajtóra bízni a hangcsillapítást nem ad eredményt. Az épületszerkezet, az ajtó beépítési módja, alapvetően befolyásoló tényező. De azért tudunk az ajtó révén is sok mindent tenni! Néhány javaslat: válasszunk forgácslap betétet az ajtó belső kitöltésére, ami az alap20-22 dB csillapítással szemben 27-29 db ganggátlást ad, továbbá javasolt az ajtólap alsó élébe automata küszöb beépítése, ami további 3-4 dB csillapítást ad. Összességében így elérhető a 32-34 dB hanggátlás egy átlagos beltéri ajtónál. Nem szabad ugyan akkor elfelejtkezni a tokok hangvezetés csökkentéséről sem, amit a beépítő-rögzítő hab szakaszok közötti rések ásványgyapottal történő tömedékelésével lehet elérni.

Legyetek őszinték! Milyen ajtó van nálatok, szakembereknél otthon?

Nem fogunk tudni fekete-fehér választ adni.

Beltéri ajtós termékmenedzserünknél furnér ajtót látnának, ő a fa minőségében és az asztalos szakértelmében hisz. Cégcsoportunk tulajdonosa laminált ajtókat építtetett be, míg kereskedelmi vezetőnknél gyárilag festett, felületkezelt fenyő ajtók vannak. Marketingesünk CPL ajtókat vásárolt, hétvégi házukba pedig dekor ajtókat. Van olyan kolléga, aki letisztult, „minimal” stílust kedvel, nála festett MDF ajtók vannak.

Egyértelmű javaslatunk sajnos nincs. Abban tudunk segíteni, hogy hova mit NEM javaslunk. Jó döntés több is van.

A felújítás, építkezés melyik szakaszában építik be a beltéri ajtókat?

A mai korszerű beltéri ajtó szerkezetek az építkezés-felújítás utolsó fázisában, tehát már festett belső tér esetén helyezendők el, mivel alkalmazásuk kiegészítő kőműves munkákat nem igényelnek.

Politikamentesen: balos-jobbos?

Nem olyan bonyolult: álljon az ajtója azon oldalára, ahonnan látja a pántokat. Melyik oldalon látja? Bal oldalt? Akkor balos ajtója van.

Mi az az átfogó tok? Miért ajánljátok általában azt?

Az átfogó tok, nevéből következően, átfogja a falkáva vastagságát, azt mindkét oldalról takarja, lezárja.  Előnye, hogy nem teljesen szabályos, tehát kivakolt falkáva esetén is, teljes értékű, esztétikus takarást biztosít.

Idővel állítanom kell az ajtókon? Igényel karbantartást?

Állítás jellemzően nem szükséges, de számolnunk kell olyan behatásokkal, mint pl. kisgyerek a kilincsbe kapaszkodva, hintának használja az ajtót. Tudjuk, ez szélsőséges példa, de előfordul!  Másik eset, hogy a beltéri ajtóknál alkalmazott rugalmas (EPDM) tömítés a használat során tömörödik, éls az ajtó kissé kotyogós lesz. Mindkét esetben a pántok szerelőfuraton keresztül történő állításával, imbuszkulcs segítségével, végezhető el az után állítás, de ez jellemzően évek múlva lehet aktuális. A karbantartás más tekintetben a tömítés enyhén szilikonolajos ronggyal való áttörlésével és a zárszerkezet grafitos kenésével történhet. A felületek semleges, nem koptató hatású tisztítóanyag alkalmazásával, nyirkos ronggyal végezhető.

A tolóajtónak felára van. Megéri?

Nyilván attól függ, hova. Nem kell mindenáron ezt rendelni, de egyértelmű tény, hogy olyan helyekre, ahol nagyon szűkös a hely, oda kell! Gondoljanak bele, hogy az ajtókat évekig fogják nézegetni és használni. Lehet, hogy valaminek felára van, de az igazi felár az az, ha néhány hónap múlva mégis lecserélik a költséghatékonyabb megoldást.

Mire ügyeljek a színválasztásnál? (és úgy általában a döntésnél.)

A színválasztás elsősorban esztétikai kérdés, és itt általában a hölgyeké az utolsó szó. Javaslataink nyilván lehetnek: szűkebb helyekre világosabb ajtó, harmonizáljon a padlóval, parkettával, bútorzattal, gondoljuk át a család összetételét (gyermekek, idősek, stb). A legfontosabb, hogy ezt az ajtót évekig nézegetni fogják, fontolják meg a döntést, főleg annak fényében, hogy az ajtók a nagy felület miatt dominálni fognak a belső tér hangulatában.

Ha mindezeken túl vagyunk, egyeztessenek kollégáinkkal nyitásirányokról, hiszen a lakás és az ajtók „használata” legalább olyan fontos, mint az esztétikum. Fény-átjárás tekintetében gondoljuk meg az üvegezési lehetőségeket, figyelembe véve a gyermekek biztonságát is. A kilincsek kiválasztása meglepően fontos kiegészítő eleme a döntésnek, szerencsére több száz variánsot tudunk felmutatni Önöknek. Beltéri ajtók esetében a hang és hőszigetelés kérdése nem mindig merül fel, de adott esetben kollégánkkal ezt is körbejárhatják.

Az ajtólap belső szerkeze tényleg jelentős kérdés? Méhsejt-furatolt forgácslap. Mi fán terem?

Valóban, a lap belső szerkezete esetenként lényeges. A lap hanggátlása, klimatikus ellenálló képessége eltér a különféle betéttípusok esetén.

A könnyített, méhsejt papírrács betét terhelhetősége kiváló, de párás, nedves, környezetben kevésbé időtálló, míg az üreges vagy tömör forgácslap betétezés jobb klíma állóságú, nagyobb igénybevétel viselésére alkalmas. A papírrács betét egy méhsejt szerkezet, ami a lapfelület 10-12 kp/cm2 terhelhetőségét biztosítja, gyakorlatilag egy felnőtt ember súlyát is, ráállva, biztonsággal elviseli. Az ilyen lapszerkezet terhelhetőségét, merevségét, a papírrács betét sok-sok ragasztott kapcsolódása adja a borító lemezzel.

Az üreges vagy tömör forgácslap, ami a kétoldali lemezborítás között kerül elhelyezésre,  kimagasló mechanikai tulajdonságokat biztosít a lapszerkezetnek, növelve annak klimatikus ellenálló képességét.

Üvegezés. Van funkcionális szerepe, vagy csak az esztétikum miatt választják?

Természetesen van funkciója, nem is kevés: átengedi a fényt, vagy annak egy részét. Ennek van gyakorlati haszna, emellett a lakás hangulatát a belső fényviszonyok is nagyban meghatározzák, és természetesen akár a villanyszámlánkon is látható eredményeket produkál.

Rengeteg üvegezési opció van, és ezt megsokszorozza a széles üvegválaszték.

Felülvilágító. Mi az?

Egyes esetekben a kívánt szerkezeti magasság, a belsőépítészeti terv, vagy bevilágítási többlet elvárás megkívánja a magasított beltéri ajtó szerkezetet. Ez azonban részben merevségi, másrészt gyártástechnológiai okok miatt, egy szerkezettel nem valósítható meg, ezért kapcsolt szerkezetet kell alkalmazni, ahol a felső részbe fix üvegezett vagy tele betétes egység kerül. Ennek formai megjelenés egyezik az alantas tokszerkezet formjával, és ahhoz, valamint a falszerkezethez kapcsolódik.

Beépítés. „Meg tudom én magam oldani, nem űrhajó ez!” Egyetértetek?

Nem. Az ajtó műszaki szerkezet, még ha nem is olyan összetett, mint egy űrhajó. A helyes beépítés nagyban befolyásolja az ajtó későbbi viselkedését, a garanciát, a minőség megtartását.

Természetesen érthető, hogy gyakran bosszantó olyan dologra pénzt áldozni, ami egy szakembernek „pikk-pakk” megy. De hát ő ezért szakember. Önök másban jók, a beépítők ebben, ez a szakmájuk.

Egy példa: egyik irodista kollégánk a nagynénjének felajánlotta, hogy egy szoba laminált padlóját lerakja. Megvette a kiegészítőket, felkészült szerszámokkal, nekiállt. Egész hétvégén csinálta a testvérével, jól elfáradtak, nem lett a legszebb, talán ropog is itt-ott, és megspóroltak kb 12000 Forintot. Megérte? (Többet erre nem vállalkozik, azt mondta…) Az ajtóbeépítés ennél ráadásul bonyolultabb.

Arról nem is beszélve, hogy a megrendelést helyszíni felmérés kell, hogy megelőzze, különben végzetes és költséges hibákat követhetünk el, mondjuk egy rossz méretben rendelt ajtó esetén.

Mi az a falc?

Olyan műszaki szakszó, ami egy ajtólap záródási pontjainál, a lap 3 oldalán található aljzatot jelenti. Célja a hézagmentes zárás, a huzatérzet csökkentés megvalósítása. Beltéri ajtóknál ennek mérete 25 x 13 mm, és a lapfelülettel harmonizáló borítóanyaggal van lezárva.

Mi az a rugólemez?

Az, amely az ajtólap alján helyezkedik el és 110mm magas fémlemez. Ez védi meg a biztonsági ajtót az esetleges sérülésektől. Legalábbis a burkolatát.

Milyen tűzvédelmi jelzések vannak az ajtóknál?

– E jelzés: tűz-, láng elválasztási képesség. E120=120 percig nem terjed át az egyik oldalon keletkező tűz a másik oldalra.

– I jelzés: ez szigetelési mérték. Mennyi ideig tud ellenállni a termék a tűznek úgy, hogy amelyik oldalon nem ég a tűz ne következzen be jelentős hőmérsékletnövekedés. I30=30 percig nem történi jelentősebb hőhatás. Ha EI jelzést látunk, akkor E=I-vel.

– R jelzés: terhelési mérték. Mi az a határ, amikor még nem lesz eldeformálódás

– M jelzés: mechanikai terhelhetőség. Hogyan áll ellen a különböző behatásoknak.

– H jelzés: robbanás elleni védelem

– Sa jelzés: szobahőmérsékleten igazolt füstzáró képesség – Sm jelzés: közepes hőmérsékleten igazolt füstzáró képesség

Milyen az ajtók hangszigetelése?

Változó az ajtók hangszigetelése. Ezt vásárlás előtt meg kell nézni, hogy milyen csoportba vannak besorolva. 4 csoportot különböztetünk meg az MSZ 9386:1993 szabvány szerint:

-LH1 ajtó: különleges léghanggátlású- Rw 45≥dB

-LH2 ajtó: nagy léghanggátlású- Rw 35-44 dB között

-LH3 ajtó: közepes léghanggátlású -Rw 27-34 dB között

-LH4 ajtó: kis léghanggátlású (léghanggátlás nélküli) -Rw≤27 dB

Mik a fém ajtók jellemzői?

Nagy felületekre jó, mert tartós, deformációtól mentes. Az ára a legdrágább az ajtófajták közül, viszont nagyon esztétikus. Hőszigetelésük nagyon rossz, ezért érdemes csak felületként vagy keretként használni és kombinálni fával vagy műanyaggal. Biztonság, tűzállóság szempontjából viszont a legjobb választás. Tartós ajtófajta, vegyszeres környezetben is sokáig használható.

Mik a műanyag ajtók jellemzői?

Nagyon jól ellenállnak a külső hatásoknak és terhelésnek. Nagyon fontos szempont, hogy bármilyen színben kapható. Áruk nagyon kedvező és ápolásuk is sokkal egyszerűbb, mint a fa- vagy fémajtóké. Hátránya, hogy bizonyos idő után változtatja az alakját, ezért érdemes acélkerettel felszerelni.

Mik a fa ajtók jellemzői?

A fa ajtó a hagyományos ajtó. Környezetbarát, az időjárásnak nagyon jól ellenáll, amíg megfelelően ápolva van. A hőszigetelése nagyon jó, ellentétben a hiedelmekkel. Az U-érték (hőátbocsátás) semmivel sem rosszabb, mint a műanyag és fém ajtóknál. A súlyuk általában kisebb, mint a többi ajtóé.